Thursday, 21 March 2013

Dengar lagu Ulang2 Salah kea Bro?

Assalamualaikum....

Alhamdulilah...Allahuakhbar 3x
saya masih diberi kesmpatan untuk menghirup udara segar anugerah Allah swt..Semoga dengan izinnya saya dapat terus beramal dan membuat kebaikan selagi diberi kesempatan untuk terus bernafas..

pada hari jumaat yang penuh barakah ini saya ingin berkongsi sedikit pengetahuan atau fakta yang saya sendiri selidik.(mcm la bgus sagt)dn buat pantauan...tajuk yang saya ingin kongsikan pada saudara hubungan muzik dan peribadi manusia..erm..

erm..pasti ramai yang boleh agak mengenai artikle kali ni pastinya ingin mengaitkan jenis muzik yang didengar melambangkan keperibadian seseorang itu sendiri..hurmm yea..pastinya ia sesauatu yang perlu dibincangkan dengan lebih meluas...saya bersetuju pada pandangan tersebut di mana jenis muzik yang didngar melambng kan keperibadian seseorang,

tetapi setiap kenyataan haruslah mempunyai bukti ataw fakta yang boleh digunakan untuk disandarkan pada sesuatu keaadaan tersebut..

mengikut pandagan saya jenis lagu dan maksud disebalik lirik lagu itu mempunyai luahan isi hati yang tidak mampu dirungkaikan oleh pendengar dengan kata-katanya sendiri..maka dengan itu ada diantara lagu2 atau lirik menyamai keadaan sebenar yang mengambarkan dirinya...oleh sebb itu saya mengatakan jenis lagu yang didengar adalah melambangkan keadaan dalaman peribadi seseorang itu

comel haha...:-)

untuk mendapat lebih kefahaman mengenai artikel ini saya sertakan beberapa keadaan sebagai contoh.

situasi 1: lagu nasyid kebiasaannya menjadi kegemaaran bagi pelajar2 jurursan pengajian islam atau seseorang yang berperibadi warak,kalau saudara perlukan kepastian saudara boleh blogwalking pada mana2 blog yang meletakkan artikle yang agak islamik pada kebiasaannya lagu2 yang dipilih untuk menjadi halwa telinga pendengar adalah lagu2 jenis nasyid dan blog yang bnyak menceritakan mengenai hal2 peribadi dirinya kebiasaanya akan meletakan lagu yang tanpa dia sedari menyamai perkara yang berlaku di sekelilingnya kerana dengan lagu tersebut dia merasakan dia meluahkan segalanya kepada pembaca,terpulang kepada pembaca itu sendiri dalam mentafsir lagu2 tersebut.

situasi 2.lagu rock lagu hard metal hurm apabila dengar jea genre lagu jenis mcmni secara automatik otak kita akan memberi gambaran seorang yang rock,cool,berambut panjang berpewatakan ganas dan garang...hehe setuju? jadi jelas x kenyataan yang mengatakan jenis lagu yang didngar melambang keperibadian seeorang...
saya tidak menolak diamana orang yang berperwatakan warak ada juga meminati gnre2 lagu yang sedemikian tetapi dalam konteks pemkiran awal kita atau bayangan kita itulah perwatakan bagi seseorang pndengar lagu2 rock...:-) dan cuba kita kaitkan situasi satu dan dua...perwatakan yang kita bayangkan bagi seorang pendengar lagu2 nasyid adalah seorang yang agak menjaga dan tahu batas2 syariat(ini adalah konteks bayagan dalam pemikiran)

seterusnya seseorang lebih suka menghantar lagu kepada seseorang yang di sanyangi supaya orang yang disayangi itu mengerti apakah perasaan ytang terbuku di hati.

misalannya bagi orang yang bercinta...kebiasaanya lagu yang didngar adalah lagu2 cintaaaa jea hahah saya ada pengalaman kawan saya mengenai perihal ini...haha

seterusnya bagi seseorang yang putus cinta,lagu ya ng didngar adalah lagu2 yang berbntuk sentimental,putus cinta, boleh dikatakan lebih jiwang lagu tu lebih baik hehe...sepaya dia dapat seolah2 meluahkan perasaanya yang terbuku di dalam hati,

dan pada pendapat saya juga lagu ini mampu dikaitkan dengan emosi seseorang...:-)
sedih,rindu,sayang,benci,dan sebagainya

jadi anda tidak perlulah merasa hairan mengapa ada diantara rakan2 anda yang sering mengulang dengar lagu yang sama berulan2 kali senhingga anda mempersoalkan hal demikian...haha  

hal ini kerana  dia akan merasa puas dengan ucapan2 dari bait-bait kata lagu tersebut hehe...ssekian...salam...:-)

Berhijrah adalah cara terbaik dalam mencari ketenangan serta kedamaian hati...berhijrahlah untuk kebaikan serta diri..wallhualam..


Cinta? Perlu ke?

Assalamualaikum..
Alhamdulilah dengan IzinNya Hari ini saya masih bernafas menghirup udara segar anugerah Ilahi Alhamdulilah...:-)
pada kali ini apa yang saya ingin kongsikan dari buah fikiran saya adalah mengenai pemahaman yang berbeza-beza mengenai perihal CINTA...

pada takrifan saya sendiri (boleh ditolak) cinta adalah Sejenis perasaan yang indah yang dihias dalam diri manusia,dan cinta haruslah disampaikan serta dipandu dengan syariat..
Cinta tidak harus dipersalahkan dalam apa jua keadaan kerana cinta Hanyalah perasaan yang indah yang perlu dihayati pada setiap sudut dalam menghargainya..
permasaalahan yang menjadi punca CINTA ini dianggap satu kesalahan adalah manusia yang gagal mengawal perasaan cinta yang tidak selari dengan syariat..

Cinta Tidak Pernah Salah Memilih
Hayati Kata-Kata Ini
 Pesanan Cinta Dari Pelangi

Cinta Adalah Kekuatan Untuk Memberi
Sebagaimana Doa Rasulluah Saw pada usiran thoif
Sebagaimana Hangatnynyer Mentari Pada setiap pagi
Sebagaimana belai kasih bonda pada si buah hati
Sebagaimana Pesan pelangi...
Hiduplahh Untuk Memberi Sebanyak-banyaknya
Bukan Untuk Menerima sebanyak-banyaknya...


Tidak terlepas juga ada diantara kita yang menggangap cinta itu buta?

apakah punca sehingga terjadinya tafsiran yang sedemikian sedangkan Cinta Itu adalah  amat indah pada diri manusia..tanpa cinta mustahil untuk kita mengenali erti kasih sayang

CINTA PADA PENCIPTA ALLAH SWT
CINTA PADA RASULLUAH SAW
CINTA SESAMA SAUDARA...

Pada pandagan saya sendiri mereka ytang mengatakan cinta itu buta adalah mereka yang bercinta di luar kesedaran diri dan hanya hidup dalam dunia mereka sendiri dan buta dari segala kekurangan jadi tidak hairanlah pepatah melayu "ketika bercinta kentut pun wangi' hehe...
ini adalah kesedaran bagi pencinta itu sendiri bagaimana dia  memandu perasaan cinta itu sendiri supaya ianya tidak menjadi sesuatu yang berada di luar kesedaran...




Cinta yang sentiasa menjadi perhatian adalah cinta sesama manusia...
sedangkan maksud cinta itu amatlah meluas,sehinggakan ada yang alergik dengan perkatan cinta
cinta?eeerrrgg jiwangnyer...
ini kerana konsep serta kefahaman cinta dari perlbagai sudut amatlah kurang...
mereka hanya memberi fokus pada maksud cinta kepada manusia..

pernahkah kita cuba meraih cinta ilahi?
pernahkan kita merasai cinta rindukan rasulluah saw?
Apakah caranya untuk kita merasai cinta yang begitu Agung...malah lebih indah daripada cinta sesama manusia....


Bersambung Pada Artikle akan datang...InsyaAllah panjang Umur Akan saya Kongsikan.

Berhijrah adalah cara terbaik dalam mencari ketenangan serta kedamaian hati...berhijrahlah untuk kebaikan serta diri...wallahuAlam...:-)


Monday, 11 February 2013

Disebkan Ular Habis pokok Pisang..haish

Salam..:-) ....Alhamdulilah hari ini Sekali lagi Diberikan Peluang Oleh Allah swt Untuk Terus menghirup Udara yang Segar Dia atas Alam Ciptaannya... Alhamdulilah..:-)
hurm...apa yang saya sampaikan pada hari ini adalah Mengenai Ular hurm...ini adalah peristiwa kat umah yang berlaku pada 12.2.2013 semalam...

hurmmular oh ular...kenapakh ko suke menghaibkan dirimu begitu sahaja...kes ular masuk kawasan umah ni adalah perkara biasa..tapi yang akan jadi luar biasa bila ular tu dapat ditangkap...sebbnyer ular tu seolah2 muncul dan hilang begitu sahaja....dalam 4 kali ahli pertahanan awan datang umah nak tangkap asenya sekali baru dapat tangkap ular tu,

haaa....ramai yang akan pelik kenapakah pokok pisang tu dibakar???kenapa!!!!(baik buat balut nasi lemak) hahah pokok pisang tu kena bakar sebb nak keluarkan ular tu la...ular tu menjalar lari menyorok kat situ...mengikut dari apa yang diceritakan ular itu adalah dari tedung selar...errggg seram gler..


tngok tu kan dah padam...sekejap jea...mula tu api mcm kuat jugak la..tapi sebbkan pakaian pertahanan awan ni mcm bomber ase selamat jugaklah...hahah..pape pun the best buat pertahanan awam malaysia sebb xpenah jemu melawat umah ni walaupun jarang benar dapat ularnyer...hihih  insyaallah laen kali dapt la tu...takpe2 stalker2 kucing2 ku ramai...insyaallah nnti diorang roger kami msti roger balik pertahanan awam sebb kami bukan berani pun hihih...:-) orait...tu jea cerita boring2 setakat ini...salam...:-)

Sunday, 10 February 2013

TEori MeraMal MAsE HadapAn...

Arrgghh Alhamdulilah..setel hari ini buat akaun blog baru...erggg blog lama tu xley pakai la banyak habis masaallah dia..yang paling tepat punya masaallah is lupa pasword dia gan username...kih3..
saje2 jea pun hidupkan blog baru ni...sebb ada benda2 nak share gan kawan2 terbaik punya hihih,
erm...
baru ni saya ada dengar beberapa ilmu baru yang asenya mmg pelik dan orang akan kondem mcm2 kalau dia tahu hihi "TEORI MERAMAL MASA HADAPAN"!!

hihih mcm bola yang biasa digunakan oleh cite walt disney tu...magical ball...hihi
bila kita cerita mengnai masa hadapan jea mula la kata dosa la syrik la...adeeh...ini hanyalah teori dan kebetulan yang biasa berlaku bukanlah boleh dipercaya 100% kerana semua yang berlaku di atas Alam ini adalah kehendak Allah swt
apa yang saya ingin kongsikan disini adalah...saya telah mencuba beberapa teori ini dah Alhamdulilah ada yang terkena hahah....saje seronok2 jea...saya hanya berangapan dan yakin Allah swt memberi petunjuk kepada saya..disini saya titipakn beberapa pengalaman saya yang serba mantap...pertama sekali saya ingin beri kredit kepada (bukan kredit topup tu) kepada sahabat saya "SAUDARA YUSOF BIN BISTAMAM" di atas kesudian beliau memberi kefahaman mengenai ilmu yang agak supernatural inin...hihi (la sangt)
Situasi: exam,atau ada hal2 yang Mustahak sangt2 yang perlu diberi tumpuan
pernah tak dalam hidup ini anda mengambil peperiksaan...dan di saat akhir2 tu anda bace tapi xmasuk3 last2  x masuk exam pun apa yang kita bace???asenya pernah..rata2 pelajar ipt mmg g2 la..suke sangat stady last2 minit,tapi bukan itu yang saya ingin bebelkan..perkara yang ingin saya highlight kan disini...adalah..bagaimana ada sesetngah tu kita bace ataw sekali imbas jea dah masuk dalam kepala dan kadang tu hanya bace maen2 dan x beri perhatian yang serius pun dalam sesuatu bab tu..dan akhirnya itulah perkaara yang muncul di dalam exam...errggh perkara seperti ini kerap berlaku pada diri saya,tapi saya sendiri tidak mahu menteorikan perkara ini sehinggalah sahabat saya menyebut mengenai hal bekenaan..
pada minggu lepas jadual saya saya amtlah padat dengan exam..ergghh hari rabu...pagi Fiqh mirath petang Fiqh Sunnah,Malam Hifzul Quran,Alhamdulilah saya mmg tertekan sangt2,apa yang saya ingin ceritakan untuk kelas hifzul quran tu mmg sayanx ready,kebiasaanya mesti tasmik semuka dalam setiap kali perjumpaan,oleh kerana peperiksaan saya tidak langsung mmbuat persedian untuk kelas hfzul quran saya lebih mmberi tumpuan pada subjek2 yang ada peperiksaan,untuk pengetahuan guru Quran saya amtlah tegas dan aduyai..no compromise!! pada kebiasaanya saya akan berjaya hafal satu muka dengan sempurna dalam masa satu jam,jadi saya merasa mungkin xpe dilewatkan hafal...kelas berakhir pada pukul 5 pada hari tersebut,saya berlari bergegas ke bilik untuk memulakan hafazan..saya merasa begitu aneh..sang2 kenapa la saya hafal begitu lama,dan masih susah untuk lekat hafazan saya pada ketika itu,saya dah mula takut kerana faham2 la...malam tu kelas dan perlu ditasmik,muke mmg pucat lesu la..dah penat seharian.dengan exam dan sebagainya,sehinggakan masuk waktu maghrib saya hanya mmpu menghafal muke surat..:( (errggh teruknya) saya sudah mula teringat akan teori yusuf tu...maka jam menujukan pukul ( bahawa kelas bakal bermula) egghh seram sejuk nak g kelas..jeng..jeng3...saya sudah pun mmberi wasiat terakhir pada roomate saya Muhammad Ridzuan "Aku tawakal jea g kelas Ni"lebih kurang mcm tu la..hahaha kelakar..roomate saya ni muke dia relex jea...elok jea main PES 2011 depan aku dengan muke x bersalah haish...hahah..jadi saya mulakan langkah berlari ke kelas!! apabila tiba di kelas saya dapati tiada seorang pun dari sahabat  kelas saya berada di situ tibe2 "kringgg3 krinngg3 (fon berbunyai) "hello: oooi muiz kelas batal la!!! ganti sabtu depan !!!!"
aarrgggghhh ase nak sujud syukur jea...nasib la ada budak2 pmpuan lalu...kalau x mmg sujud dah..(segan) :p
terus dalam pale ingat teori yusof tu "ko kalo bace susah sangt nak masuk tu ko jgn risau la..xperlu bace ..kompem xd..hihh sekian tu jea cerita teori meramal m asa hadapan saya hihi...u should try,but never trust it 100%  ihihih bahaya...:-P sekian salam...:-)

Template by:
Free Blog Templates